2012-06-18 14:08:15• hírek • Levegő Munkacsoport

Rémek az otthonunkban – A beltéri levegő szennyezői

Ne vásárolj felesleges dolgokat a lakásodba! - javasolja a Levegő Munkacsoport. A beltéri levegőminőség javulásáért, a szennyezettség csökkenéséért április 1-jén indított új kampányukban a környezetvédők arra figyelmeztetik az embereket, hogy gondolják meg, mit visznek az otthonukba. Ugyanis a belső terekben használt tárgyak és készítmények egy része hatással van a levegő minőségére, így egészségünkre is.

Amíg a települési környezetben kialakuló légszennyezettség csökkentése a lakosság megítélése alapján is sürgető feladat; a beltéri levegőminőség egészségre gyakorolt hatásának jelentősége még nem kellően ismert. A felhívás fontosságát mutatja, az a tény, hogy életünk egyre nagyobb részét, akár 90-95 százalékát is mesterséges terekben töltjük.

A tapasztalatok szerint egyre több ember szenved a nem megfelelően kialakított és működtetett, egészségtelen épületekben. A tünetek között leggyakrabban a rossz közérzetet, a nyálkahártya-irritációt említik, de sokan küzdenek allergiával, asztmával. A civil szervezet most egy átfogó kampány keretében hívja fel a lakosság figyelmét a beltéri levegő szennyezettségét növelő kockázati tényezőkre valamint tanácsokkal, alternatív megoldási javaslatokkal segít az egészséges élettér kialakításában.

Mit kellene tenni az embereknek a tisztább beltéri levegő érdekében? A Levegő Munkacsoport szerint a legfontosabb a megfelelő életmód. A legegyszerűbb, ha minél több időt töltünk a szabadban. Egészségünknek is kedvez, ha tiszta levegőjű helyeken kirándulunk, sportolunk, vagy más az aktív pihenést szolgáló tevékenységet végzünk. Mielőtt újabb tárgyakat viszünk a lakásunkba gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e rá. A felesleges termékek beszerzésének elhagyásával nem csak a pénztárcánkat kíméljük, de egy újabb potenciális kockázatot jelentő tárgytól is megszabadulhatunk.

A kampány keretében a civil szervezet mérésekkel igazolja a káros anyagok jelenlétét. A projekt keretében készülő kiadványok bemutatják a beltéri levegő minőségét befolyásoló tényezőket és a környezetkímélő háztartási és lakásfelújítási megoldásokat. Különösen fontos, hogy minél több ember ismerhesse meg a kockázati tényezőket, ezért 20 iskolában több ezer tanuló bevonásával tart előadásokat. A projekt keretében egy iskolai tanterem környezetkímélő felújítására is sor kerül, amelyről tájékoztató kisfilm készül. A Levegő Munkacsoport a beltéri légszennyezés káros hatásainak csökkentését célzó Négy fal között - egészségesen című programját a Környezet és Energia Operatív Program KEOP6.1.0/B/09-11 pályázati kiírása támogatja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: